dimarts, 13 de febrer del 2007

El projecte d’ecologia

El recurs del BIOGAS (...o de com treure profit de la merda de vaca)


El biogas consisteix en la construcció d’un senzill tanc subterrani fet de totxo amb un conducte d’entrada i un de sortida. Pel conducte d’entrada és dipositen diàriament 25 Kg d’excrements de vaca (el que caguen quatre vaques em un dia) + 25 litres d’aigua. L’acumulació dels excrements amb l’aigua fermenta i produeix de forma natural gas metà que es condueix amb un conducte de goma a la casa i permet tenir dues flames enceses durant 2 hores diàries, més que suficient per cuinar. A més és un recurs segur ja que el biogas no és de grau altament inflamable. La barreja resultant, una vegada ja fermentada, s’utilitza com a adob al camp.

Es calcula que cada família talla 2 arbres a l’any per a fer foc per cuinar, i tenint en compte l’elevada població de la Índia, amb el biogas s’ajuda a evitar la desforestació.

RDT s’encarrega de instal·lar biogas a les famílies que ho sol·liciten i disposen de les vaques necessàries. Per altra banda, es creuen races de vaques locals amb altres races que mengen menys i produeixen més llet. D’aquesta manera, les famílies poden vendre l’excés de llet quan la collita és dolenta.

I no em pregunteu com, però no fa pudor per enlloc... aquí ja no hi trobo explicació científica.


La creació d’estancs

Una gran excavació al terreny amb les parets de pedra permet acumular l’aigua de l’època de pluges en una mateixa zona. Això permet, a més de disposar d’aigua, que el subsòl és recarregui per filtració. D’aquesta manera al voltant de la zona és poden formar pous per regar.


La plantació d’arbres de mango

Actualment amb l’ajuda de RDT s'han plantat 10.000 arbres de mango. Donat que els terrenys estan allunyats i no es disposa de corrent elèctrica, s’han col·locat plaques fotovoltàiques per tal de bombejar aigua a través d’uns conductes de goma i aplicar el sistema de rec per goteig a cada arbre. I com que de sol a la Índia no en falta, d’energia tampoc.

L’època dels mangos és a l’estiu Indi (de Març a Maig) així que en menjaré tots els que pugui... alguna cosa bona ha de tenir passar tanta calor.